Kredittkort
Kredittkort

Når man leser om kredittkort kommer ordet kredittscore opp ofte, gjerne uten en videre forklaring på hva det er. Veldig enkelt forklart er det en algoritme som avgjør om du er en risiko for kredittkortselskapet eller ikke, og da om du vil få innvilget kredittkort. Kredittscoren din viser om du har evne til å betale for kredittkortet i søkeøyeblikket, og det er mange faktorer som spiller inn på denne. Det er klart at en kredittscore ikke kan være 100% nøyaktig med å velge ut hvem som kan klare å betale tilbake eller ikke, men det er likevel det beste verktøyet kredittkortselskapene har for å sjekke opp søkerne.

Kredittscoren din

Kredittscoren din vil regnes ut og vises som et tall. Noen kredittvurderingsselskap bruker tallene 1 til 10, andre 1 til 100, men noen bruker også 1 til 300. Det er altså ingen faste tall som går igjen, men interne tall som fastsettes av selskapet. Det betyr også at de bruker forskjellige måter for å bestemme kredittscoren din, noe som fører til at du kan ha høyere kredittscore hos et selskap enn hos et annet. Derfor kan det fort hende at man får innvilget kredittkort av et selskap mens man får avslag av et annet, selv om du ikke har forandret på noe som påvirker kredittscoren din i mellomtiden.

Grønn sone

Kredittkortselskapet opererer med en grense som kalles for grønn sone, og alle som er innenfor denne sonen blir godtatt automatisk. Denne sonen pleier å være på mellom 10 og 15%, noe som betyr at du trenger minst 10-15 poeng for å havne i grønn sone dersom kredittvurderingsselskapet bruker en skala på 100. For å havne i grønn sone må du ha ganske ryddig økonomi, en grei inntekt og ingen betalingsanmerkninger.

Gul sone

De som har litt mindre enn nok poeng til å havne i grønn sone havner i gul sone hvor økonomien din blir gjennomgått av en som arbeider med å behandle kredittkortsøknader. Det er ofte at unge mennesker havner i denne gruppen, da kredittkortselskapene har mindre informasjon om økonomimønsteret til disse.

Rød sone

Dersom du har ennå lavere kredittscore havner du i rød sone, noe som betyr at du får automatisk avslag på søknaden din. For å havne i rød sone må man enten ha veldig lav inntekt, betalingsanmerkninger eller på andre måter utgjøre en ganske seriøs risiko for banken. De aller fleste som havner i denne gruppen gjør det fordi de har aktive betalingsanmerkninger, eller en veldig lav inntekt.

Hva baseres kredittscore på?

Kredittscore baseres først og fremst på inntekt, formue, aktive inkassosaker og betalingsanmerkninger. Det er også andre ting som påvirker tallet, men i mindre grad. For eksempel vil en person som flytter mye ha mindre kredittscore enn om han ikke hadde flyttet så mye. Dette er fordi banken og kredittkortselskapet ønsker stabilitet og sikkerhet.

Aktive inkassosaker og betalingsanmerkninger

Den vanligste grunnen til at kredittkortsøknaden blir avslått er aktive inkassosaker eller betalingsanmerkninger. Det beste du kan gjøre for å stoppe dette er å betale alle inkassosaker du har aktive, samt gjøre opp for deg med alle du skylder penger. Dette vil føre til at disse fjernes fra kredittvurderingen din, og kredittscoren din vil øke betraktelig. Noen mener også at aktive inkassosaker automatisk setter kredittscoren din til 0, så det er altså svært vanskelig å få innvilget et kredittkort med slike.

Alder spiller også inn

Til slutt er det verdt å nevne at også alder kan påvirke kredittscoren din. Så selv om et kredittkortselskap i teorien opererer med en aldersgrense på 18 år betyr det ikke nødvendigvis at de på 18 år får innvilget kortene. Det skal nemlig ganske godt gjøres å stille sterkt på kredittvurderingen din når man nettopp har fylt 18 år, med mindre man har en god og stabil inntekt i noen år.
For å lære mer om kredittscore og kredittkort, besøk http://www.finndittkredittkort.com.