Kredittkort
Kredittkort

Kredittkort er blitt et svært utbredt betalingsmiddel, spesielt her i Norge. Slike kort har en rekke fordeler, avhengig av hvilket selskap som utsteder dem. Det finnes også ulemper, men det begrenser seg stort sett til personer som har dårlig disiplin når det gjelder egen økonomi (Norge er blant verdens mest forgjeldede).

Fordeler med et kredittkort

Først og fremst gir et kredittkort deg et gratis lån når du kjøper varer og tjenester, under den forutsetningen at du betaler tilbake hele kreditten før den rentefrie perioden er omme. Det øyeblikket du tar ut kontanter (der løper rentene fra uttaksdatoen) eller pådrar deg gebyrer og renter, er ikke lånet gratis lengre. Det er også sikrere å betale med kredittkort i mange tilfeller. Blant annet har du større forbrukerbeskyttelse mot svindel, feil på varer og i andre klagesaker. Kredittselskapet hjelper deg som regel om du har en klage, mens du ved kontantkjøp eller bruk av debet kort ofte står langt svakere. Dette er spesielt viktig når du er i utlandet, eller handler på internett. Har du en klage til en butikk du kan besøke, spiller det mindre rolle hvordan du betaler (selv om kredittkort fortsatt er beste alternativ). Et handelssted du ikke kan besøke, er det verre med. Her gir et kredittkort deg langt bedre beskyttelse.

Rabatter og penger tilbake

I tillegg til en gratis lånemulighet, er det ofte mulig å spare penger når du betaler med kredittkort. Mange kredittkort har CashBack eller lignende ordninger. Du kan også oppnå gode rabatter på forskjellige produkter og tjenester, for eksempel treningsutstyr, som du ellers ikke ville fått om du brukte andre betalingsmidler. Mange kort gir deg også noe gratis, som for eksempel reiseforsikring og avbestillingsforsikring. På reise har du også nødpenger om du blir blakk eller taper andre kort eller penger på et eller annet vis.