Kredittkort
Kredittkort

De fleste benytter en blanding av kontanter og kort som betalingsmiddel. De siste årene har kort tatt mer og mer over og Norge er «verdensmestre» i kortbruk. Til vanlig benytter de fleste sitt vanlige bankkort, debetkort, men i noen tilfeller kan kredittkort være et smartere valg.

Kortbruk på reise

reise er en blanding av kontanter og kort en smart kombinasjon for betaling. Det er ikke alle steder kort er gunstig betalingsmiddel, og andre steder er kort greit. Kontanter kan en ha til småtingene en kjøper i løpet av en dag, som kaffen på fortauskafeen. Kortet kan være greit ved større innkjøp eller en dyr middag. Hvilken type kort du benytter er lurt å tenke over. Bruker du debetkortet ditt trekkes summen direkte fra konto, og er noe feil har du små muligheter til å få pengene tilbake. Derfor er kredittkort atskillig bedre til de større summene. Da kommer regningen i ettertid slik at du kan sjekke alle utgiftspostene før du betaler. Er noe feilbelastet, og du kontakter banken, er det faktisk banken som er ansvarlig for dette. Du taper altså ikke pengene.

På nett

Å handle på nett er både enkelt og greit, bestill, betal og få pakken hjem til deg. Mange nordmenn benytter debetkortet til disse betalingene, og blir trukket for beløpet med en gang. Å betale en vare på forhånd er ikke alltid like smart. Hva om det viser seg at du er feilbelastet eller ikke får varen du har bestilt? Har du forhåndsbetalt er det utrolig vanskelig å få gjort noe med dette. Har du derimot betalt med et kredittkort kan du gjøre noe om kjøpet ikke oppfyller det det skal. Du har sjansen til å få varen før regningen fra kredittkortselskapet kommer, og kan stoppe betalingen om noe er galt. Skulle banken likevel betale beløpet er det bankens ansvar å betale deg tilbake. I tillegg har mange kort rabatter på nettbutikker og da sparer en litt i samme slengen.