Kredittkort
Kredittkort

I Norge snakker vi i dag om «det kontantløse samfunnet». Det er da bruk av kort er i stadig vekst. Over en million transaksjoner er gjort hittil i år (okt-14), og flere blir det. Kredittkort hadde sin spede start for 64 år siden, og er i dag blitt et allment betalingsmiddel verden over.

Starten på kredittkort

Det hele begynte i 1950 på en restaurant i USA. Entreprenøren Frank McNamara hadde hatt et bedre måltid på byen og skulle betale. Det viste seg at han hadde glemt lommeboken. McNamara løste dette ved å signere visittkortet sitt, og ba deretter servitøren om å sende en faktura på beløpet. Etter denne episoden kom ideen om at det måtte kunne være mulig å utvikle et system for betaling om man ikke hadde kontanter tilgjengelig. Ideen endte med at McNamara stiftet Diners Club. Dette var også en ide moteller, restauranter og bensinstasjoner så nytte i, da de så for seg økt omsetting om folk kunne betale med kredittkort. Dermed var ballen begynt å rulle.

Flere tenner på ideen om kredittkort

VISA var faktisk det andre kredittkortet som kom, men da under et annet navn og selskap; Bank of America lanserte et eget kort. I etterkant av dette dukket et kredittkort med navn Masterchange opp, og det lever videre i dag under navnet MasterCard. Det store oppsvinget fikk kortbruken i 1958 da American Express kom, og samtidig ble tatt utover USA’s grenser og lansert internasjonalt. Kortbruken var til å begynne med mest for forretningsfolk, mens andre enda hold seg til sjekker og kontanter. Dette endret seg i 1970 da de første minibankene ble startet opp. Dermed ble kortbruk mer tilgjengelig for folk flest. Kort tok mer og mer over for sjekken, og i dag er den så å si blitt historie, mens kort er i stadig utvikling.